Työvoima, – yritys ja kotoutumispalvelut siirtyivät kuntiin vuoden 2025 alussa. Sauvolaisia yrityksiä työvoima-asioissa palvelee Paimion kaupungin työvoimapalvelut.
Mitä muutos tarkoittaa työnantaja-asiakkaalle?
- Työnantaja-asiakkaiden asiakkuus ei automaattisesti siirry uusille työvoimaviranomaisille.
- Työmarkkinatori säilyy jatkossakin keskeisenä verkkopalveluna, jonka kautta haetaan työntekijöitä ja jonne voi jättää työpaikkailmoituksen.
- Työnantaja voi jättää sähköisen yhteydenottopyynnön Yrityksen ja työnantajan Asiointi -palvelun kautta vasta sen jälkeen, kun asiakastietoihin on päivitetty uusi vastuuvirkailija vuonna 2025.
- Ennen sähköisen yhteydenottopyynnön mahdollisuutta, työnantajan tulee olla yhteydessä oman alueensa työvoimaviranomaiseen puhelimitse, sähköpostilla tai henkilökohtaisesti asioimalla.
Uusia työtekijöitä
Etsimme yritykselle sopivaa työvoimaa avoimiin työpaikkoihin ja neuvomme työkokeilun ja palkkatuetun työsuhteen hyödyntämisessä rekrytoinnin apuna. Autamme työkokeilusopimuksen teossa ja palkkatukihakemuksen laatimisessa.
Osaavaa työvoimaa
Avustamme osaamisen kehittämisessä, kun tämä on työllistämisen edellytyksenä. Avustamme yrityksiä rekrytointikoulutusten järjestämisessä yhteistyössä Varsinais-Suomen TE-toimiston, Ely-keskuksen ja paikallisten oppilaitosten kanssa.
Jos tarvitset uusia työntekijöitä tai koulutusta itsellesi tai työntekijöillesi, ole yhteydessä Työvoimapalveluihin
Sauvon kunnan yrityspalveluista vastaa elinvoimakoordinaattori
Ota matalalla kynnyksellä yhteyttä, jos asiasi koskee aloittavan yrityksen perustamista tai toiminnassa olevan yrityksen erilaisia kehittämistarpeita kuten koulutuksia, valmennuksia, rahoitusta, tontteja, toimitiloja, hankkeita tai verkostoitumista alueen muiden yritysten kanssa.
Lisäksi elinvoimakoordinaattori pystyy neuvomaan esim. yrityksesi tuotteistuksen, myynnin ja markkinoinnin kehittämisessä.
Toimimme yhteistyössä alueellisen kehitysyhtiön, Business Turun kanssa, josta löytyy apua kasvuhaluiselle ja kansainvälistyvälle yritykselle.
ALKAVAN YRITYKSEN PALVELUT >>
Kiinnostuitko uuden yrityksen perustamisesta? Voit olla yhteydessä elinvoimakoordinaattoriin ja varata tapaamisajan.
Ladattavat tiedostot suunnittelun tueksi
KASVUYRITYKSEN PALVELUT >>
Saat neuvontaa joko kunnan elinvoimakoordinaattorilta tai voit olla suoraan yhteydessä Business Turkuun , joka vastaa alueemme erityispalveluista.
Henkilökohtainen kasvuneuvonta Palvelun tarjoaa Business Turku ja se alkaa kehittämistarvekartoituksella, jolla muodostetaan kokonaiskuva yrityksen lähtötilanteesta. Täältä voit varata ajan Business Turun asiantuntijan neuvontaan
Erityisalakohtainen kasvuneuvonta
Saat yleisneuvonnan lisäksi alakohtaista neuvontaa Business Turusta mm. liiketoimintamalleista, T&K-mahdollisuuksista, alan lainsäädännöstä, säädöksistä ja verkostoista.
Autamme yritystäsi löytämään toimialaa parhaiten palvelevan infrastruktuurin, rahoitusohjelmat ja rahoittajakontaktit. Lisätietoa ja yhteystiedot löydät täältä
Maksutonta asiantuntija-apua yksityissektorilta
Voit saada Business Turusta myös kertaluontoista asiantuntija-apua liiketoiminnan eri osa-alueille Turun seudun Yrityspalveluyhdistys ry:n yksityisiltä palveluntarjoajilta. Kun osallistut Perustamisneuvontaan tai Kasvu- ja kehittämisneuvontaan, neuvoja voi antaa sinulle lähetteen asiantuntijaverkostoon, jossa on mukana n. 40 eri alojen yritystä.
Ensimmäinen tapaamiskerta on aina maksuton ja mahdollisista jatkotoimenpiteistä sopivat asiakas ja asiantuntija suoraan. Lisätietoa neuvonnasta löydät täältä
Yleistietoa yrittäjyydestä löydät Suomi.fi-sivustolta
RAHOITUS JA HANKKEET >>
Yritystoiminnan kasvattamiseen ja kehittämiseen tarvitaan toisinaan myös ulkopuolista rahoitusta. Siihen on mahdollista saada tietyin ehdoin ulkopuolista rahoitusta avustuksen, lainan tai takauksen muodossa. Elinvoimakoordinaattori voi auttaa yritystäsi esimerkiksi hanke- tai projektisuunnitelman laatimisessa, löytämään oikean rahoituskanavan, rahoitushakemuksen valmistelussa tai olla tukena rahoittajan kontaktoinnissa sekä mahdollisissa rahoitusneuvotteluissa.
Eri rahoituskanavia:
ELY-KESKUS
- Ota yhteyttä ELY-keskukseen jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.
- Panosta laadukkaaseen ja konkreettiseen hankesuunnitelmaan.
- Jätä hakemus ennen hankkeen aloittamista.
Maaseudun yritys- ja hanketukien haku on alkanut Hyrrä-asiointipalvelussa
Maaseudun yritys- ja hanketukien haut EU-rahoituskaudelle 2023–27 ovat alkaneet Hyrrä-asiointipalvelussa. Nyt haettavissa ovat kaikki yritystukimuodot sekä hanketuista yhteisöjen investoinnit, koulutus- ja tiedonvälityshankkeet sekä valtaosa yhteistyöhankkeista mukaan lukien viljelijä- ja yritysryhmähankkeet sekä valmisteluraha.
Lisää tietoa löytyy sivustolta maaseutu.fi
Pk-yritysten rahoitus – kysy neuvoa asiantuntijalta -palvelu!
puh. 0295 024 800, arkisin klo 9–15
Varsinais-Suomen asiantuntijat
• Marjo Vihervirta, yritysasiantuntija puh. 0295 022 691, marjo.vihervirta@ely-keskus.fi
• Arto Lehtovirta, rahoitusasiantuntija puh. 0295 024 183, arto.lehtovirta@ely-keskus.fi
• Leevi Törmäkangas, Team Finland-koordinaattori (kansainvälistymishankkeet ja neuvonta) puh. 0295 022 616, leevi.tormakangas@ely-keskus.fi
Yrityksen kehittämisavustus, lisätiedot
VARSIN HYVÄ
VARSIN HYVÄ -HANKKEET
Ohjelmakauden 2023-2027 tukien haun valintajaksot.
Yleishyödyllisen hankkeen hakijana voi olla esimerkiksi:
- rekisteröity yhdistys
- yhteisö, järjestö tai säätiö
- oppilaitos
- seurakunta tai muu uskonnollinen yhdyskunta
- yrittäjäyhdistys tai -rengas
- kunta tai kuntayhtymä
Lisätietoa Varsin Hyvä -verkkosivulta
VARSIN HYVÄ -YRITYSTUET
Leader-ryhmät myöntävät yritystukea mikroyrityksille, eli yrityksille, jotka työllistävät 1-10 henkilötyövuotta. Yritysmuotoa ei ole rajoitettu. Maatilat voivat hakea yritystukea maa- ja metsätaloustoiminnan ulkopuolisen toiminnan kehittämiseen. Lisätiedot yritystuista


Yksinyrittäjät ratkaisuna osaajapulaan -hanke
Liedon kaupungin yrityspalvelut koordinoi Yksinyrittäjät ratkaisuna osaajapulaan -hanketta, jonka tarkoituksena on hyödyntää alueen yksinyrittäjien osaamista ja helpottaa yrityksiä kohtaavaa osaajapulaa. Varsinais-Suomen liitto on myöntänyt hankkeelle rahoituksen 1.5.2024-31.12.2025 ja hankkeen odotetaan tuovan uusia liiketoimintamahdollisuuksia niin yksinyrittäjille kuin yrityksillekin.
Yksinyrittäjät avainasemassa
Liedon kaupungin lisäksi mukana ovat Kaarinan ja Paimion kaupungit sekä Auran ja Sauvon kunnat. Näiden viiden kunnan alueella on yli 4 000 yksinyrittäjää monilta eri toimialoilta. Hankkeessa keskitytään ensisijaisesti kartoittamaan kädentaitajat, joiden ammatillinen potentiaali voisi olla avuksi monilla osaajapulasta kärsivillä aloilla.
Osaajapula on noussut yritysten suurimmaksi kasvun esteeksi, vaikuttaen erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluihin, rakennusalalle sekä teollisuuteen. Valtakunnan tasolla työmarkkinoilta poistuu vuosittain arviolta 200 000 ihmistä enemmän kuin mitä uusia työntekijöitä tulee tilalle. Tämä epätasapaino on ajanut yritykset etsimään innovatiivisia ratkaisuja, ja tässä hankkeessa nähdään yksinyrittäjien osaaminen mahdollisuutena.
Alihankintaverkoston rakentuminen on alkanut
Hankkeessa kartoitetaan yksinyrittäjät kunkin kunnan yrityspalveluiden ja yrittäjäyhdistysten yhteistyöllä. Liedon yrityspalvelut on aloittanut yksinyrittäjien kontaktoinnin toukokuun puolivälissä 2024. Yksinyrittäjien lisäksi kartoitetaan alihankintaa tarjoavat yritykset.
Alihankintaverkoston rakentuminen alkoi 25.9.2024 Liedon alihankintamessuilla, johon osallistui yli 50 yrittäjää. Alihankintaverkosto on julkaistu yrityshakemistona Liedon Innovaatiokampuksen verkkosivuilla ja verkosto täydentyy koko ajan.
Kasvua ja uudelleensuuntautumista
Hankkeen tavoitteena on tarjota yksinyrittäjille mahdollisuuksia liiketoiminnan kasvuun ja uudelleensuuntautumiseen. Lisäksi heille tarjotaan mahdollisuuksia täydentää osaamistaan kouluttautumisen kautta. Hanke edustaa innovatiivista lähestymistapaa ratkaista yrityksiä vaivaava osaajapula. Yksinyrittäjien ammattitaidon hyödyntäminen voi tuoda kaivattua helpotusta ja samalla tarjota yrittäjille uusia mahdollisuuksia kehittyä ja kasvaa.
Aluksi toimenpiteitä, pilotteja ja tapahtumia testataan Liedossa, ja onnistuneiden kokeilujen jälkeen toimintamalli laajennetaan vuoden 2025 alusta Auraan, Kaarinaan, Paimioon ja Sauvoon. Tavoitteena on luoda kuntarajat ylittävä yrittäjä- ja osaajaverkosto, joka toimii osaratkaisuna osaajapulaan.
Alihankintamessut 2025
Hankkeen päätapahtuma on viiden hankekunnan yhteiset alihankintamessut Lietohallillla 22.10.2025. Ilmoittautuminen tapahtumaan aukeaa kevään 2025 aikana.
Lisätietoja hankkeesta:
Sauvon kunta / elinvoimakoordinaattori Sari Lintula 050 570 5218 tai sari.lintula@sauvo.fi
Liedon kaupunki / yritysneuvoja Marja-Leena Hämäläinen gsm 040 3515 768 tai marja-leena.hamalainen@lieto.fi tai hanketyöntekijä Onni Stepanoff gsm 040 1856 581 tai onni.stepanoff@lieto.fi